Főoldal -- Határozatok -- Hitelintezeti határozatok
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének EN-I/M-578/2009. számú határozata az MFB Zrt. számára vezető állású személy megválasztásának engedélyezéséről

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1051 Budapest, Nádor u. 31., továbbiakban: Bank) által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (székhelye: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39., továbbiakban: Felügyelet) benyújtott kérelmére a Felügyeleti Tanács felhatalmazása alapján az alábbi

h a t á r o z a t o t

hozom:

 Engedélyezem Lex Zoltán (lakóhelye:….) belső igazgatósági taggá történő megválasztását, azzal a feltétellel, hogy a Bank – jelen határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül – csatolja nevezett személy büntetlen előéletét igazoló 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványát. Amennyiben az okirat a megjelölt határidőben nem érkezik meg a Felügyelethez, jelen határozatom hatályát veszti.

A Bank köteles az engedélyben megjelölt személy megválasztásától számított tizenöt munkanapon belül a hitelintézetek által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 45/2008. (XII.31.) PM rendelet mellékletét képező Hitelintézeti törzsadat jelentés KTAHE2 tábláit elektronikus úton a Felügyeletnek megküldeni. Ennek alapján a Felügyelet a vezető állású személyt nyilvántartásba veszi.

A Bank köteles továbbá a megválasztást követő 15 munkanapon belül a vezető állású személyek névsorát a Felügyeletnek megküldeni.

A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek nincs helye. Az ügyfél, illetve a kifejezetten rá vonatkozó rendelkezés tekintetében az eljárás egyéb résztvevője a határozat felülvizsgálatát a közléstől számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással a Fővárosi Bíróságtól keresettel kérheti. A keresetlevelet – a Fővárosi Bíróságnak címezve – a Felügyeletnél kell 3 példányban benyújtani. A keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

                                                           I n d o k o l á s

A Bank 2009. július 15-én Lex Zoltán belső igazgatósági taggá történő megválasztása iránti kérelmet terjesztett elő a Felügyeletnél.

A kérelemhez a Bank nem csatolta Lex Zoltánnak a hitelintézetekről és pénzügyi szolgáltatásokról szóló 1996. évi törvény (Hpt.) 44. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott kizáró ok nem létének igazolására szolgáló erkölcsi bizonyítványát. Tekintettel arra, hogy a Bank jelezte, hogy az erkölcsi bizonyítvány beszerzése folyamatban van, a Hpt. 140.§-a alapján a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam és az engedélyt feltételhez kötötten adtam meg nevezett személy tekintetében.

Határozatom a Hpt. 44.§-án, 68. §-án, a 186.§ (2) bekezdés f) pontján, illetve a 190. § (1) bekezdés d) pontján és (4) bekezdésén alapul.

A határozat elleni jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletéről szóló 2007. évi CXXXV. törvény. 34. § (1), (2) bekezdésén, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 109. § (1) bekezdésén, valamint a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 327.§ (2) bekezdése és 330.§ (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2009. július 20.

dr. Schiffer Péter s.k.,

a PSZÁF főigazgató-helyettese