Főoldal -- Határozatok -- Hitelintezeti határozatok
I-2163/2004. számú határozat a HÓDinvest-Faktor Rt. megalapításának és pénzügyi vállalkozásként történő működésének engedélyezéséről

I-2163/2004. számú határozat a HÓDinvest-Faktor Rt. megalapításának és pénzügyi vállalkozásként történő működésének engedélyezéséről

A HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Részvénytársaság (székhelye: 6800 Hódmezővásárhely, Vöröskereszt u. 6.) - a továbbiakban: Rt. - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez benyújtott kérelme és az ahhoz csatolt dokumentumok alapján a Felügyeleti Tanács a következő határozatot hozta.

A Felügyeleti Tanács

1. engedélyezi a 2004. július 20-án kelt Alapító Okirattal létesített Rt. pénzügyi vállalkozásként történő megalapítását.

2. Engedélyezi, hogy az Rt. pénzügyi vállalkozásként történő működése keretében üzletszerűen a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott, hitel és pénzkölcsön nyújtása - faktoring tevékenység üzletági korlátozással - pénzügyi szolgáltatást végezze.

3. Engedélyezi a következő személyeknek az Rt. igazgatóságának, illetve felügyelő bizottságának elnökévé történő megválasztását:

Gémes Péter az igazgatóság elnöke (anyja neve: Czirok Anna)

Újvári Sándor Antal a felügyelő bizottság elnöke (anyja neve: Csányi Ilona)

Farkas Egon ügyvezető (vezérigazgató) (anyja neve: Odor Julianna)

4. A pénzügyi intézmény

4.1. neve: HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Részvénytársaság;

4.2. rövidített neve: HÓDinvest-FAKTOR Rt.;

4.3. székhelye: 6800 Hódmezővásárhely, Vöröskereszt u. 6.;

4.4. típusa: pénzügyi vállalkozás;

4.5. működési területe: Magyar Köztársaság egész területe;

4.6. jegyzett tőkéje: 80.000.000 (azaz nyolcvanmillió) forint, amely teljes egészében befizetésre került.

4.7. közvetlen tulajdonosai:

4.7.1. Nógrádi Balázs 31,25 %

4.7.2. Robert Kovacs 27,5 %

4.7.3. Gémes Péter 10,125 %.

4.7.4. Gémesné Tari Zsuzsanna 9,875 %

4.7.5. Dr. Hegedűs Péter 9,375%

4.7.6. Farkas Egon 8,125%

4.7.7. Endre Kovacs 3,75%

5. Az Rt. működési feltételei:

5.1. Az Rt. - a 2. pontban engedélyezett tevékenységen felül - más üzletszerű tevékenységet csak a rá vonatkozó, mindenkor hatályos jogszabályok szerint, az azokban foglalt feltételek teljesítése esetén és az azokban meghatározott körben folytathat.

5.2. Az Rt. köteles a beszámolási és könyvvezetési kötelezettségét a pénzügyi vállalkozások számvitelére vonatkozó mindenkor hatályos magyar jogszabályok előírásainak megfelelően magyar nyelven teljesíteni.

5.3. Az Rt. köteles csatlakozni a Felügyelet által elismert központi hitelinformációs rendszerhez.

5.4. Az Rt. a felügyeleti eljárási és igazgatási szolgáltatások igénybevételéért felügyeleti díjat köteles fizetni. A felügyeleti díj mértékét és a fizetésére vonatkozó szabályokat a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályi előírások tartalmazzák.

5.5. Az Rt. működése során köteles a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokban a működés feltételéül meghatározott személyi és tárgyi feltételeket folyamatosan biztosítani.

5.6. Az Rt. működése során köteles a jelen felügyeleti engedélyben foglaltakat és a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályok és rendelkezések előírásait betartani.

6. Az Rt. információs kötelezettsége:

Az Rt. a jogszabályban, illetve jegybanki rendelkezésben előírt adatszolgáltatási kötelezettségen túlmenően köteles az arra jogosult testület által elfogadott - a könyvvizsgálói záradékot is tartalmazó - éves beszámolóját, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot annak elfogadásától számított 15 napon belül, legkésőbb azonban a tárgyévet követő év május 31-ig, az összevont (konszolidált) éves beszámolót június 30-ig a Felügyeletnek megküldeni.

Jelen határozatot a Felügyeleti Tanács a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 1999. évi CXXIV. törvény (továbbiakban: Psztv.) 9/C. § (1) bekezdés b) pontjában rögzített kizárólagos hatáskörében eljárva, a Hpt. 15. §-a alapján, a Hpt. 17., 18., 26., 44., 132. §-aiban, a 139. § (2) bekezdésében, a 140. és 186. §-aiban, valamint a 190. § (1), (2) és (4) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével hozta meg. A határozat kiadmányozása a Psztv. 9/C. § (2) bekezdés c) pontja szerint a Felügyeleti Tanács elnökének feladata.

A határozat indokolását és a jogorvoslatról szóló tájékoztatást az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló, módosított 1957. évi IV. törvény 43. § (2) bekezdése alapján a Felügyeleti Tanács mellőzte.

Budapest, 2004. szeptember 30.

Farkas István s.k.,

a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke