Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ)

- Betétben vagy értékpapírokban középtávra (3-5 év) elhelyezett megtakarítási forma. A szolgáltatást a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére hívták életre, legfőbb előnye a hozzá kapcsolódó adókedvezmény. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén a megtakarító részben vagy egészben mentesül a kamat- és az árfolyamnyereség-adó alól.

Tartós befektetési szerződéssel kétféle számla nyitható: az egyiken betét helyezhető el, míg a másikon értékpapír típusú befektetések (például: részvény, befektetési jegy, kötvény) tarthatóak. Köthető csak betéti, vagy csak értékpapírszámla, vagy akár mindkettő, de fontos tudni, hogy a két számlatípus között nincs átjárhatóság, azaz vagy értékpapírok, vagy betétek lehetnek a számlán a nyilvántartott megtakarítások.
-A TBSZ konstrukciók összeg függvényében „sávos”, „lépcsős” vagy „egyszerű” kamatozásúak lehetnek. A kamatozás három típusa közötti különbséget a példára kattintva ismerheti meg.
A kamatozás módja lehet fix, változó és változtatható .

-A hitelintézeteknél elhelyezett betétek széles körére az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciát vállal. A hitelintézet fizetésképtelensége vagy a betétek befagyása esetén az OBA kártalanítást fizet a pénzmosás elleni törvény szerint azonosított tulajdonos nevére szóló betétek után személyenként és hitelintézetenként összevontan maximum százezer euró összeghatárig. A betétbiztosításról tájékozódhat az OBA honlapján.

- Figyelem! A program csak azon tartós befektetési számlákat tartalmazza, amelyeken betét helyezhető el, nem tartalmazza az értékpapír típusú befektetések kondícióit.