Megtakarítási számla

- Megtakarítási számla esetében – hasonlóan a lekötött betétekhez - a számlanyitás általános célja az értékmegőrzés, illetve a vagyon gyarapítása, a különbség az, hogy megtakarítási számla esetében nincs meghatározott lekötési idő, és a számlajelleg dominál. Tehát a megtakarítási számlán – a hitelintézet által meghatározott keretek között – történhet pénzmozgás, fogadható vagy indítható átutalás illetve készpénzbefizetés vagy -felvétel.

-Megtakarítási számla nem csak forintban, hanem devizában is nyitható. A devizában elhelyezett betétekkel kapcsolatos árfolyamkockázatokról a MNB honlapján tájékozódhat.

- A megtakarítási számlák az összeg függvényében lehetnek „sávos”, „lépcsős” vagy „egyszerű” kamatozásúak. A kamatozás három típusa közötti különbséget a példára kattintva ismerheti meg.

A kamatozás módja lehet fix, változó és változtatható.

-A hitelintézeteknél elhelyezett betétek széles körére az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciát vállal. A hitelintézet fizetésképtelensége vagy a betétek befagyása esetén az OBA kártalanítást fizet a pénzmosás elleni törvény szerint azonosított tulajdonos nevére szóló betétek után személyenként és hitelintézetenként összevontan maximum százezer euró összeghatárig. A betétbiztosításról tájékozódhat az OBA honlapján.

- Figyelem ! A program nem tartalmazza a meghatározott célt szolgáló számlákat, mint például a Start-számla, társasházi felújításra vonatkozó számla, gyámhatósági számla, stb.

- Az MNB honlapján a megtakarítási számlával kapcsolatosan további információt ITT talál.